
نحوه کار پمپ تصفیه استخر چگونه است ؟
1404-01-27پمپ تصفیه آب استخر چیست ؟

پمپ تصفیه آب استخر چیست ؟
پمپ استخری در واقع از نوع پمپ های سیرکولاتور می باشد و برای گردش و تصفیه آب استخر مورد استفاده قرار می گیرد. این پمپ ها دارای هد پایین و دبی بالا نسبت به پمپ های آب خانگی در توان برابر می باشند. هد پمپ های استخری برای غلبه بر افت فشار ناشی از تجهیزاتی است که بر سر راه لوله کشی آب استخر قرار دارند؛ تجهیزاتی از قبیل فیلترهای تصفیه آب استخر (فیلتر کارتریجی، فیلتر شنی، فیلتر دیاتومه ای)، مبدل های حرارتی سیستم گرمکن آب استخر یا جکوزی و همچنین کلرزن ها. همچنین باید به این نکته توجه داشت که عبور آب از لوله ها به خودی خود باعث افت فشار آب می شود و جبران مجموع این افت فشارها بر عهده پمپ استخر می باشد.
در گذشته که پمپ استخری با ظاهر کنونی تولید نشده بود برای گردش و تصفیه آب استخر ها از پمپ های سانتریفیوژ خانگی با دبی بالا استفاده می کردند، به این صورت که قبل از قسمت ورودی یا مکش پمپ یک صافی یا استرینر جدا گانه نصب می شد تا هرگونه ناخالصی و مواد جامد درون آب استخر را در خود جمع کند. اما در پمپ های استخر امروزی استرینر و پمپ به صورت یکپارچه هستند و به عبارت دیگر استرینر با پمپ کوپله مستقیم می باشد، که در این نوع طراحی عملکرد پمپ با کیفیت تر و دارای استاندارد بالاتری می باشد.
گردش آب در استخر بر عهده پمپ تصفیه استخر است. توجه به جنس بدنه پمپ از اصلی ترین نکات در زمان خرید آن به شمار می رود. جنس بدنه بعضی از این پمپ ها از چدن بوده و برخی دیگر از بدنه پلیمری و پلاستیکی برخوردارند. همانگونه که مطلع هستید، فلز در صورت قرارگیری در معرض آب، دچار خوردگی می شود. از این رو، پمپ های پلیمری و پلاستیکی گزینه بسیار مناسب تری محسوب می شوند. عملکرد کم صدا از دیگر ویژگی های مهم یک پمپ تصفیه استخر است.
پمپ تصفیه استخر چگونه کار می کند ؟
پمپ تصفیه استخر دارای عملکردی مشابه قلب انسان است. یعنی همانگونه که قلب سبب گردش خون در بدن می شود، پمپ استخر نیز همین وظیفه را بر عهده دارد. بدین صورت که با روشن شدن آن، یک گردش یکنواختی در آب استخر ایجاد می شود که البته در این عمل، مواد ضد عفونی کننده، شیمیایی و میکروب زدا نیز پخش خواهد شد. در کل به این فرآیند، سیرکوله کردن اطلاق می گردد. پس از انجام عمل سیرکوله کردن، آب به طرف فیلتر، توسط پمپ تصفیه مکش شده و به دستگاهی به نام هیتر و کلرزن استخر می رسد.
سپس پمپاژ آب مجدداً بعد از برداشتن آلودگی ها و کثیفی ها و تمیزی کامل آن، به داخل استخر از طریق پمپ صورت می گیرد. در نتیجه با این عمل، فرآیند تصفیه آب استخر انجام می شود. پمپ های تصفیه آب استخر از لحاظ قدرت، ساختار و ظرفیت دارای تفاوت هایی با هم هستند، ولی همگی آنها روند تصفیه و پاکسازی را با بکارگیری فیلترهای تصفیه انجام خواهند داد. فیلترهای تصفیه در داخل مخزن پمپ قرار دارند. یک پمپ از سه درگاه خروج برخوردار است که عبارتند از: درگاه خروجی آب، درگاه ورودی و درگاه خروجی لجن و پسماند موجود در آب.
همه عملکرد یک استخر شنا به عملکرد پمپ بستگی دارد. سیستم نظافتی به طور کل نمی تواند بدون پمپ اصلی کار کند و آب استخر بدون پمپ اصلی فیلتر نخواهد شد. بنابراین حیاتی است از برنامه کارکرد پمپ اصلی آگاه باشیم. پمپ استخری که از مهمترین تجهیزات استخر می باشد، آب را توسط اسکیمر و مجرای تخلیه اصلی از استخر می کشد و به سمت فیلتر رانده و از طریق مجراهای بازگشتی اصلی به استخر باز می گرداند.
مشخصات فنی پمپ تصفیه آب استخری :
اصطلاح پمپ استخر برای توصیف کل واحد پمپ استفاده می شود که متشکل از موتور الکتریکی، پروانه و دیفیوزر (که در واقع آب استخر را حرکت می دهد.) و استرینر و محفظه ای که در آن جای می گیرد، می باشد. پمپ استخر از نیروی گریز از مرکز برای تحت فشار قرار دادن آب استخر استفاده می کند و بیشتر به فشار اتمسفر برای انتقال آب از استخر به پمپ متکی است. پمپ استخرهایی که روی سطح زمین قرار دارند، با نیروی گرانش کار می کنند و باید پایین تر از سطح آب استخر نصب شوند. پمپ این نوع استخرها می تواند آب استخر را از طریق فیلتر و لوله ها به استخر هدایت کند.
انواع پمپ تصفیه آب استخر بر اساس سرعت :
اگر بخواهیم پمپ استخری را بر اساس سرعت دسته بندی کنیم، این تقسیم بندی شامل موارد زیر می باشد :
پمپ استخر تک سرعته
پمپ استخر دو سرعته
پمپ استخر سرعت متغیر
برای مثال پمپ تصفیه آب استخر تک سرعته می توان در توان هایی مثل 1، 1.5، 2 و 3 اسب بخار به شما عزیزان عرضه گردد.
پمپ تصفیه آب استخر تک دور :
این نوع از پمپ های استخری در یک دور خاص کار می کنند. به عبارت دیگر موتور الکتریکی آن ها در یک سرعت ثابت گردش می کند که در گذشته بیشتر مورد استفاده قرار می گرفتند اما امروزه استفاده از آن ها دیگر رایج نمی باشد.
پمپ تصفیه آب استخر دو دور :
نوع دیگری از پمپ استخری وجود دارد که دو سرعته است و بسته به نیاز در دو حالت، دور بالا و دور پایین کار می کند، که این امر باعث کاهش برق مصرفی پمپ می گردد. بدیهی است که این مدل نسبت به مدل تک دور توان بیشتری در تأمین هد و دبی مورد نیاز استخر دارد.
پمپ تصفیه آب استخر دور متغیر :
این نوع از پمپ های استخری دارای سرعت متغیر می باشد و در استخر های مجهز و پیشرفته تر مورد استفاده قرار می گیرد. پمپ های استخری چند سرعته دارای راندمان و طول عمر بالاتر، صدای کمتر و در عین حال گران قیمت تر از دو مدل قبلی می باشند.
جنس بدنه پمپ تصفیه آب استخر :
پمپ استخری باید در مقابل مواد شیمیایی موجود در آب استخر، مانند کلر مقاوم باشد. بهترین متریال جهت ساخت این پمپ ها پلاستیک فشرده می باشد که مقاوت آن در برابر خوردگی توسط مواد گندزدا و اسیدی موجود در آب استخر، از موادی مانند استیل و برنز نیز بهتر می باشد. پلاستک بکار رفته در ساخت پمپ های استخری از کیفیت بالایی برخوردار است که علاوه بر مواد شیمیایی و گندزدا در برابر سایش ناشی از وجود شن و همچنین در مقابل دمای آب استخر (حدود 27 درجه سانتی گراد) و دمای آب جکوزی (تا 41 درجه سانتی گراد) مقاوم می باشد، که این مسئله باعث طول عمر بالای پمپ های استخری گردیده است.
وظایف پمپ تصفیه آب استخر چیست ؟
پمپ استخر، مهم ترین بخش در سیستم آب استخر می باشد که در واقع قلب این سیستم محسوب می شود که همه عملکرد یک استخر شنا به عملکرد پمپ بستگی دارد. سیستم نظافتی به طور کل نمی تواند بدون پمپ اصلی کار کند و آب استخر بدون پمپ اصلی فیلتر نخواهد شد.
از مهم ترین وظایف پمپ استخری می توان به موارد زیر اشاره کرد :
جلوگیری از راکد ماندن آب داخل استخر و در نتیجه لجن بستن کف و دیواره های استخر
گردش آب جهت گندزدایی و پاکسازی
جلوگیری از ورود هرگونه مواد معلق و ناخالصی به آب استخر
جبران افت فشار آب در سیستم تصفیه و گرمکن آب استخر
کاربرد های پمپ تصفیه آب استخر :
برخلاف پمپ های سیرکولاتور دیگر که در موارد گوناگونی بکار می روند، پمپ های استخری صرفا مخصوص استخر ساخته شده اند و دامنه کاربرد آن ها محدود تر می باشد. به همین علت خیلی از شرکت های پمپ سازی به سمت تولید آنها نرفته اند، این در حالیست که بعضی از شرکت های بزرگ به صورت تخصصی به تولید آن ها پرداخته اند.
از جمله کاربرد های پمپ های استخر می توان به موارد زیر اشاره نمود :
سیرکوله آب استخر
سیرکوله آب جکوزی
سیرکوله حوضچه آب سرد
سیرکوله آب در پارکهای آبی از جمله آب رودخانه آرام، استخر مواج و حوضچه آب سرسره های پارکهای آبی
اجزاء پمپ تصفیه آب استخر :
کف شور :
در عمیق ترین نقطه ی استخر و جایی که شیب استخر به گونه ای طراحی شده است که آب را به آن هدایت می کند کف شور نصب می شود. کف شور در واقع آب استخر را به سمت ورودی یا مکش پمپ استخر هدایت می کند.
اسکیمر :
که به آن برگ گیر نیز گفته می شود در لبه استخر نصب می شود و آلودگی ها و یا اجسام سبک شناور روی آب استخر را در خود جمع می کند. برگ ها، حشرات، قطرات چربی و لوسیون ها توسط اسکیمر از سطح آب استخر جمع آوری می شود و آب اضافه به سیستم تصفیه و پمپ باز می گردد.
سرریز :
در قسمت خارجی و هم سطح لبه ی استخر اتصالی به اسم سرریز نصب می شود که به هنگام ایجاد تلاطم در سطح آب در زمان شیرجه زدن، آب خارج شده از استخر را جمع آوری و به سمت سیستم تصفیه باز می گرداند.
مجراهای بازگشت :
آب تصفیه شده با فشاری که پمپ استخر به آن می دهد و از طریق مجرا های اصلی بازگشت آب، به استخر باز می گردد.
زمان استفاده از پمپ استخری :
با اینکه پمپ های استخری از نوع دائم کار با عمر طولانی می باشند ولی بهتر است که در طی شبانه روز به آن ها استراحت بدهیم. این زمان استراحت باعث افزایش طول عمر پمپ استخری می شود و بهترین زمان آن می تواند در ساعات پیک مصرف برق شهری یعنی ساعت 18 الی 23 باشد. در استخر های عمومی و شلوغ که امکان خاموشی سیستم سیرکوله آب استخر وجود ندارد، توصیه می شود از چند پمپ برای سیستم گردش آب استفاده شود و سیکل کاری بین آن ها با برنامه ریزی مشخص، تقسیم شود. برای مثال هر پمپ در بازه 4 تا 5 روزه در مدار گردش آب استخر قرار گیرد و پس از آن جای خود را پمپ بعدی بدهد.
برای استخرهای خانگی و و ویلایی به طور معمول، کارکرد پمپ تا حدود 5 ساعت در روز کافی می باشد. توجه کنید که این زمان را به چندین بخش در طول روز تقسیم نمایید و با توجه به کیفیت آب استخر می توانید زمان کاری پمپ استخر را جهت تصفیه و کلرزنی افزایش دهید.
نحوه انتخاب پمپ استخری :
پمپ های استخری در مدل ها و برند های گوناگون تولید و عرضه می شوند که هر کدام از آنها ویژگی و مشخصات فنی مختص به خود را دارند که آن ها را نسبت به مدل های دیگر متمایز می کند. برای انتخاب پمپ استخر مناسب، ابتدا باید حجم آب استخر خود را بر حسب متر مکعب محاسبه کنید. سپس با توجه به این که برای حفظ شفافیت آب نیاز است که آب استخر در حداکثر مدت 8 ساعت به طور کامل سیرکوله شده و از سیستم تصفیه و ضدعفونی عبور کند. که هر چقدر این زمان کاهش یابد به پمپ با دبی بالاتری نیاز است.
همواره پمپی که توان بیشتری در سیرکوله کردن آب استخر دارد و در عین حال برق کمتری مصرف می کند انتخاب بهتری نسبت به سایر مدل ها خواهد بود. ولی این بدان معنی نیست که همیشه پمپ با توان بالاتر بهترین انتخاب برای استخر شما می باشد.
در حال حاضر پمپ های ایرانی و خارجی رقابت خوبی بایکدیگر دارند و کیفیت بالای پمپ های داخلی باعث شده است که در مقابل رقبای خارجی نمره ی قابل قبولی از نظر کیفیت و عملکرد دریافت نمایند.
نکاتی که در هنگام انتخاب پمپ استخر مناسب باید مورد توجه قرار دهید، عبارتند از :
مسافت موتورخانه تا کاسه استخر، افت فشار تجهیزاتی از قبیل صافی، کندانسور، مبدل حرارتی و غیره.