نحوه ی عملکرد دیگ بخار
1403-09-11پمپ دیگ بخار (Boiler Pump) چیست ؟ انواع و کاربرد های آن ؟
پمپ دیگ بخار (Boiler Pump) چیست ؟ انواع و کاربرد های آن ؟
پمپ های دیگ بخار که با نام پمپ های تغذیه کننده نیز شناخته می شوند، دسته ای از پمپ های گریز از مرکز طبقاتی هستند که از آن ها جهت تامین آب مورد نیاز دیگ های بخار و افزایش راندمان این دستگاه ها کمک گرفته می شود. طراحی و تولید این پمپ ها به نحوی است که قادر به کارکرد تحت دما و فشار بسیار زیاد و در عین حال پمپاژ سیالات با فشاری بالا هستند. پمپ بویلر یا دیگ بخار در موتورخانه ها و تمامی صنایعی که در آن ها از دیگ بخار استفاده می شود کاربرد دارد. این پمپ ها به دلیل بالا بودن دمای سیالات که معمولا در حدود صد درجه سانتی گراد است، غالبا از جنس استیل تولید و در مدل ها و ظرفیت های مختلفی به بازار عرضه می شوند.
شاید نام پمپ دیگ بخار (Boiler Pump) به گوشتان خورده باشد و با آن کمی آشنا باشید. پمپ تغذیه دیگ بخار از جمله پمپهای پرکاربرد در صنعت به حساب میآید. در حقیقت، دیگهای بخار به دلیل تولید بخار آب نیاز به مخازنی تحت فشار دارند تا عملکرد خوبی از خود داشته باشند.
این بخارهای تولید شده با اهداف مشخصی تولید میشود. این اهداف شامل تولید برق، فرآیندهای بهداشتی و تولید گرما در ساختمان میشود. دیگ بخار برای کار کردن به آبی بدون گازهای خورنده و سختی پایین نیاز دارد. برای این کار دیگ بخار به یک پمپ احتیاج دارد تا عملکرد مفیدی را از خود نشان دهد.
اگر با عملکرد پمپها آشنایی داشته باشید، میدانید که به طور کلی آنها برای انتقال مایع به کار خواهند رفت. پمپ بخار نیز از این قاعده مستثنی نیست و کاربرد اصلی آن برای پمپاژ و انتقال انواع سیالات است.
این سیالات به طور عمومی شامل سوخت، فاضلاب، کندانسیت و آب است. ساخت و طراحی پمپ دیگ بخار نیز انحصاری است و ساختاری مختص به خود را دارد. همین علت باعث شده که در زمان خرید پمپ دیگ بخار، حتما با انواع و کارکرد آن، ظرفیت پمپ تغذیه و تحریک پمپ آشنا باشید.
دسته بندی پمپهای دیگ بخار بر اساس مایعی که پمپاژ میکند، جنس مواد اولیه و موارد کاربردی و مصرفی متفاوت است. پمپهای دیگ بخار نقش موثری در تغذیه آب ورودی به دیگ و بویلر را بر عهده دارند. پمپ دیگ بخار توانایی انتقال انواع سیالات مثل روغن داغ را در دما بسیار بالا دارد.
عملکرد پمپ تغدیه دیگ بخار :
برای کارکرد پمپ های تغذیه دیگ بخار، نیاز است تا مخزن آن ها پر از آب باشد. در این پمپ ها مخزن از طریق لوله به پمپ اتصال دارد و آب به کمک آن به داخل دیگ بخار پمپاژ می گردد. برای آنکه آب دارای استانداردهای لازم و فاقد هرگونه ناخالصی باشد، بهتر است از یک فیلتر تصفیه استفاده شود. از سوی دیگر برای استفاده از این پمپ ها لازم است هوای درون مخزن و پمپ از طریق هواگیری خالی شود. هواگیری کردن پمپ دیگ بخار که به معنای تخلیه هوای موجود میان مخزن آب و پمپ آب است، به کمک باز کردن پیچی که برای این منظور بر روی دستگاه تعبیه گردیده قابل انجام است. شایان ذکر است که عمل هواگیری پمپ تغذیه دیگ بخار به افزایش بازدهی پمپ و عملکرد بهتر آن کمک می کند و در مقابل عدم هواگیری پمپ، مانع انجام آبگیری می شود. از بخاری که توسط دیگ بخار تولید می شود برای مصارف گوناگونی نظیر تامین گرمای مورد نیاز مجتمع های مسکونی، پروسه های بهداشتی و تولید جریان الکتریسیته و حرارت بهره گرفته می شود.
انواع پمپ دیگ بخار (Boiler Pump) :
پمپ های تغذیه دیگ بخار بر اساس شیوه ای که انرژی را به سیالات مختلف منتقل می کنند به صورت زیر تقسیم بندی می شود:
– پمپ های دینامیکی دیگ بخار :
پمپ های دینامیکی یا سانتریفیوژ دیگ بخار قادر به تولید فشار محدود هستند. این پمپ ها انرژی پمپ را ابتدا به سرعت و در نهایت به فشار تبدیل می کنند. پمپ های دینامیکی انرژی را صورت مداوم و بی وقفه به مایع منتقل می کنند.
– پمپ های جابجایی دیگ بخار :
این نوع از پمپ های دیگ بخار به نحوی طراحی شده است که می توانند فشار سیستم را متناسب با نیاز آن تامین کنند و انرژی را به صورت مستقیم به فشار تبدیل کنند. پمپ های جابجایی انرژی را در فواصل زمانی مشخص و با وقفه به مایع انتقال می دهند.
ویژگی های پمپ دیگ بخار (Boiler Pump) :
پمپ های تغذیه دیگ بخار دارای ویژگی ها و مزیت های متعددی هستند که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود :
– این نوع از پمپ ها از طراحی پیچیده و مقاومت قابل ملاحظه ای برخوردار هستند. دلیل این امر آن است که به دلیل انقباض ها و انبساط های مکرری که در حرارت زیاد سیالات در اجزای پمپ ایجاد می شود و همچنین با توجه به روشن و خاموش شدن پمپ در دفعات زیاد، نیاز است تا این دستگاه ها در مقابل فشار بالا و دمای زیاد مقاوم باشند.
– از آنجایی که در تولید این پمپ ها در مقایسه با دستگاه های مشابه از قطعات غیر ثابت کمتری بهره گرفته شده است، در هنگام کار کردن نیز به میزان پایین تری تحت فشار قرار می گیرند و به همین سبب از استهلاک پایین تر و عمر مفید بالاتری برخوردار هستند.
– پمپ دیگ بخار جزو متداول ترین دستگاه های موثر در تامین گرما است که استفاده از آن در مقایسه با دستگاه های مشابه مقرون به صرفه تر است؛ زیرا مصرف انرژی آن در طول زمان پایین تر است و به صرفه جویی در مصرف انرژی کمک بسیاری می کند.
– میزان تعمیرات این پمپ های تغذیه در مقایسه با دستگاه های مشابه کمتر است و به همین دلیل می توانید با خیالی آسوده از آن ها استفاده نمایید. با این حال برای افزایش عمر این دستگاه ها، توصیه می گردد که در طول سال حداقل یک بار توسط فرد متخصص سرویس شوند.
– پمپ دیگ بخار در مقایسه با دستگاه هایی با کارکرد مشابه از قیمت مناسب تری برخوردار است.
نکات نصب پمپ دیگ بخار (Boiler Pump) :
برای آنکه این پمپ های تغذیه به شیوه نصب استاندارد نصب گردد و از بالاترین بازدهی و بیشترین عمر مفید برخوردار باشد، توصیه می شود که موارد زیر را رعایت نمایید:
– مهم ترین اقدامی که پیش از استفاده از پمپ های تغذیه دیگ بخار باید صورت گیرد، تعیین ظرفیت است.
– برای نصب پمپ دیگ بخار و انتخاب نوع و مدل مناسب با فعالیت کاری خود، از تجربه کارشناسان متخصص در این زمینه کمک بگیرید و این کار را به این افراد بسپارید.
– برای داشتن بالاترین بهره وری پیشنهاد می شود که نوع پمپ تغذیه را متناسب با ویژگی های دیگ بخار انتخاب نمایید.
– برای جلوگیری از آسیب رسیدن به پمپ و دیگ نیاز است تا قطعات و کلیه اجزای پمپ به صورت دوره ای و منظم مورد بررسی قرار گیرد و در صورت نیاز نیز تعمیر گردد.